Paasarrangement v.a. 13 april 2023

Het 2 persoons arrangement á € 600,- bestaat uit:

√ Een week verblijf voor 2 personen van 13 april t/m 20 april
√ Diverse excursies in de week voor Pasen. Zie beschreven. Excl. Vervoer.
√ Bloemenwandeling met gids
√ Paasdiner
√ Diverse extra’s, paaskaars, paasbrood etc.

Let op er is maar beperkt plaats! Wie het eerst komt… 

Op 16 april valt in 2023 Grieks orthodox Pasen. Let wel, dit is een andere datum dan het Christelijk Pasen in West Europa. Pasen is het meest heilige feest in Griekenland.
In Griekenland vieren we geen tweede Paasdag. In de week voor 16 april, “de goede week”, is het een drukte van belang, de kerken worden versierd, er worden Paasbroden gebakken, eieren geverfd, diverse processie gehouden, Judasverbrandingen, met als slotstuk het Paasdiner met lam aan het spit.

Het is een ware belevenis om de hele week voor Pasen op Kreta te zijn. De Grieken noemen deze week “Megali Evdomada”, dat betekent letterlijk “De Grote Week”. Vanaf maandag tot en met zaterdag, noemt men in Griekenland elke dag “groot”: Grote maandag, Grote dinsdag, Grote woensdag tot en met Grote zaterdag. In deze Heilig Week wordt iedere avond, een avondmis gehouden en iedere dag heeft een eigen betekenis. Je kunt naar behoefte deze diensten bezoeken, het is mogelijk om gewoon even binnen te lopen, een kijkje te nemen, om vervolgens weer te vertrekken.

Op donderdag worden in Griekenland de paaseieren rood geverfd. Het is de traditie dat paaseieren in Griekenland rood zijn, wat het bloed van Jezus symboliseert.
Op Grote Vrijdag (Goede Vrijdag) ’s ochtends is er een mis en dan wordt de Epitafios (schrijn) -dat is een geborduurde graflegging van Jezus- met bloemen versierd. In de schrijn ligt de icoon van Jezus.
’s Avonds volgt de processie door de wijken of dorpen. Wij nemen je dan mee naar een heel uitzonderlijke processie in een dorpje in de bergen. Daar worden vanaf ’s middags, door alle jonge mannen in het dorp, van natuurlijk materiaal meterslange toortsen gemaakt, die ’s avonds in de processie op hun schouders wordt meegedragen. Het ziet er niet alleen indrukwekkend uit, het is voor deze mannen hard lopen om het vuur van de brandende toortsen voor te blijven. Een waar spektakel. Hierachter loopt de priester met de dorpelingen en de van kerkje naar kerkje om daar hun gebeden op te zeggen en te zingen. Bij terugkomst in de kerk, gaan vier mannen met de schrijn voor de deur van de kerk staan en alle gelovigen lopen onder de schrijn door de kerk in. De eventuele resten van de toortsen worden in tipivorm tegen elkaar gezet voor de kerk, tot het hele gevaarte onder luid applaus instort.
Overal in Griekenland wordt het gevierd en komen tradities en gewoontes van eeuwen geleden tot leven. Deze tradities en gewoontes kunnen van streek tot streek verschillen.

Grote Zaterdag, is de laatste dag van de Heilige Week en van het achtenveertig dagen vasten. Het Heilige Licht (Agio Fos) is die dag vanuit Jerusalem naar Griekenland gehaald en arriveert ergens tussen 23.00-24.00 uur bij alle kerken op Kreta. In een dorpje nabij Kastellos nemen we je mee om dit deel te beleven. Na een dienst verspreidt de priester dit licht onder de aanwezigen door hun kaarsen te ontsteken en wenst men elkaar een goed Pasen toe. “Christos Anesti” dat “Christus is verrezen” betekent
Het is ook hier traditie dat hierna vuurwerk afgestoken wordt, om de Verrijzenis uitbundig te vieren. Dan wordt een pop “Judas” zogenaamd in brand gestoken.

Veel van de aanwezigen gaan daarna naar huis met brandende kaars om boven de deurpost een kruis van roet te zetten. Zover willen we niet gaan met onze gasten, want ieder jaar de boel weer wit verven, zien wij niet zo zitten.
Soms zijn we in de gelegenheid om na afloop nog naar de lokale taverna te gaan om daar de beruchte Magaritsa soep te eten. Magaritsa soep is een soep gemaakt van de ingewanden van het lam wat de volgende dag tijdens Pasen geroosterd wordt aan het spit. Na de vastenperiode wordt de soep gezien als een langzaam wennen van je lichaam aan het weer vlees eten, maar tevens is het gebruikelijk dat er zo min mogelijk delen van het lam als slachtafval wordt verspild.

Paaszondag (16 april ’23) heeft als apotheose het Paas diner op het buitenterras. In onze lokale taverna kunnen we met eigen ogen aanschouwen dat een lam aan het spit geroosterd wordt en nemen we deel aan het Paasdiner, wat ieder jaar weer met zorg door onze lokale taverna eigenaar en zijn vrouw wordt bereidt. Uiteraard met de nodige wijn en raki nagespoeld. Het is een unieke belevenis.